Noutati

Situatie grava la Institutul de Stiinte Spatiale Magurele

                                                                                                                                                                București 29.12.2017

COMUNICAT

Federația Sindicală Hermes din învțământ superior și cercetare științifică atrage atenția opiniei publice asupra distrugerii Institutului de Științe Spațiale (ISS) de pe Platforma Măgurele.

Acest institut, organizat inițial ca filială a Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației – INFLPR Măgurele a fost desființat și înlocuit cu o entitate fantomă ce folosește în numele său acronimul INFLPR, pentru a induce în eroare finanțatorii și a accesa fonduri publice în mod nelegal.
Pentru acoperirea urmelor, grupuri de interese ilegitime, aflate sub protecția Ministerului Cercetării și Inovării (MCI), au realizat transferarea salariaților de la INFLPR la această entitate înregistrată la Registrul comerțului sub încadrarea de “alți comercianți” sau “alți profesioniști” cu numele ”Institutul de Științe Spațiale-filiala INFLPR”. Această înregistrare nu respectă nici Regulamentul de Organizare și Funcționare al INFLPR aprobat prin HG 1581/2004, nici legea 31/1990 privind societățile comerciale și nici OG 57/2002 – legea cercetării. Pentru a atrage fonduri publice la care nu are dreptul, atât conducerea INFLPR cât și cea a ISS declară ba că ISS este filiala legală, ba că ISS este entitate independentă, după interes. Astfel, prin intermediul INFLPR, când se declară filiala legală a acestuia, ISS primește o finanțare din fonduri publice prin Programul NUCLEU, care este destinat exclusiv Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare. Acest statut nu aparține însa și ISS.

Chiar în acest moment cercetătorii Institutului de Științe Spațiale nu mai sunt salariați ai INFLPR!! Toți au fost transferați prin înșelăciune la filiala fantomă înregistrată la Registrul Comerțului cu capital social “2 lei”. Această schemă de fraudare a fondurilor publice este pusă în aplicare și la adăpostul unor nume cunoscute care figurează ca angajați fictivi ai Institutului de Științe Spațiale. Cel mai cunoscut exemplu fiind Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut roman.

Directorul general al Agenției Spațiale Române (ROSA) Marius-Ioan Piso este în același timp sef de laborator în cadrul ISS, între ISS și ROSA existând multiple contracte de finanțare. Agenția Națională de Integritate tergiversează sesizarea privind conflictul de interese de doi ani și jumătate.
Directorul filialei fantomă, dl Sorin Zgură, a încasat salariu timp de mai multe luni în 2012-2013 pentru funcția sa atât de la filiala legală a INFLPR, cât și de la filiala fantomă.

Faptele de mai sus au fost semnalate prin plangeri către DNA, dar ignorante până în prezent. Facem cunoscut opiniei publice că aceste ilegalități au fost aduse la cunoştinta DNA din noiembrie 2017 – ianuarie 2017.
Ulterior, INFLPR a radiat filiala legală Institutul de Știinte Spațiale de la Registrul Comerțului şi a rămas în funcțiune numai fantomatica entitate.

Despre aceste nereguli a fost informat și Primului Ministru Mihai Tudose, care a trimis Corpului de Control la INFLPR.

Singurele reactii inregistrate până în prezent au fost mesajele de amenințare transmise liderul Sindicatului din INFLPR, ca urmare a sesizarii organelor în drept și a instanței de judecată.

Întrucat prin noul Program Nucleu se urmărește alocarea unor fonduri publice către entități ce nu sunt eligibile considerăm că sunt puse în pericol activitatea si cercetatorii din Institutul de Științe Spațiale. Este de datoria noastră să protejăm acești salariați, să înştiințăm opinia publică asupra modului în care Ministerul Cercetarii și Inovarii alocă fonduri publice către grupuri de interese ocrotite chiar de mai marii ministerului și procurori din DNA. ROSA este o structură în subordinea MCI.
Altfel nu ne putem explica indiferența și lipsa oricărei măsuri de stopare și sancționare a responsabililor fraudării fondurilor publice și distrugerii institutelor de cercetare de pe Platforma Măgurele.

Atașăm documentele de la Registrul comerțului care atestă cele communicate precum și mesajul de amenințare transmis pe Facebook de directorului ISS pe 19.08.2017.

Cu stimă,

 

Președinte                                                                   Vicepreședinte cercetare științifică

Mugurel Popescu                                                                    Dr. George Epurescu

 

Constatatorul ISS 2017

Constatatorul INFLPR 2016