Procese verbale

Proces Verbal al sedintei Consiliului de Conducere al Sindicatului din 16.09.2015

Sunt prezenti 11 din cei 13 membri ai consiliului. Sedinta este statutara.

Ordinea de zi:

  1. Informare concurs sefi sectie/laborator
  2. Informare demersuri Parlament pe Legea Dialogului Social
  3. Demers pentru Declansare procedurilor legale in instant de obligare a MEC sa declanseze concursul pentru Director General.

La punctul 1 a fost prezentata modalitatea de desfasurare a concursului, slabiciunile regulamentului, modalitatile de evaluare si deturnarea concursului de la normalitate prin acordarea unor note neconforme cu realitatea unui candidat pentru a I se interzice ocuparea functiei de sef de sectie prin scaderea mediei la interviu sub 8.

La punctul 2 a fost prezentat demersul catre Parlament privind scaderea pragului de reprezentativitate a sindicatelor din unitati la 25% din numarul total de salariati cu CIM pe perioada nedeterminata.

La punctul 3 a fost discutata necesitatea intrarii in legalitate a INFLPR la nivel de Director General prin declansarea demersurilor legale in instanta pentru obligarea MEC de a declansa concursul pentru ocuparea functiei de Director General. Propunerea a fost insotita de liste de semnaturi de la mai multi membri de sindicat. In conformitate cu Statutul Sindicatului, Art. 37 lit. a), b), f), g) si m), aceasta solicitarea trebuia aprobata intrucat reprezinta o responsabilitate si obligatie a Sindicatului, fiind o situatie reala, verificabila si intemeiata.

Propunerea a fost votata de 5 persoane, 3 s-au abtinut, iar doua au votat impotriva, pentru prima data incalcandu-se Statutul la cel mai inalt nivel de conducere a Sindicatului. Astfel, membri ai Consiliului protejeaza ilegalitatile din INFLPR. S-a stabilit convocarea Adunarii Generale pentru 15 octombrie 2015, orele 11 in vederea lamuririi acestei probleme. Ordinea de zi a Adunarii Generale va fi stabilita pe 29 septembrie.

Presedinte,

George Epurescu

________________________________________________________________________________________

 

Proces Verbal al sedintei
Consiliului de Conducere al Sindicatului
din 20.08.2015

Sunt prezenti 7 din cei 13 membri ai consiliului. Unul este absent, iar ceilalti 5 sunt in concediu de odihna. Sedinta este statutara.
Ordinea de zi:
1. Informare situatie frauda la concursul pentru functia de economist Sectia Laseri
2. Informare nereguli incheiere CIM si Acte aditionale la CIM in INFLPR
3. Situatia legala a incheierii CIM si a Actului Aditional
4. Situatie Sporuri de performanta.
5. Situatie pensionabili CS I
6. Masuri pentru readucerea legalitatii in institut.

1. A fost prezentata situatia create la concursul pentru economist sectie unde contabilele au favorizat o candidata, nepoata contabilei sefe adjuncte, careia i-au furnizat subiectele inainte de concurs. S-a prezentat situatia, asa cum a fost sesizata Comisia de Disciplina in cazul celor trei contabile implicate, urmand a analiza evolutia si corectitudinea investigatiilor si aplicarea sanctiunilor dar si analizarea inaintarii unei plangeri penale catre Parchetul Ilfov.
2. Au fost descoperite mai multe nereguli la intocmirea CIM-urilor si Actelor Aditionale care, in mare parte pleaca de la salarii de baza care nu se regasesc in Grila din CCM. Conform Constitutiei si Codului Muncii, prin CCM se stabilesc limitele salariului de baza de la care se calculeaza toate sporurile. Am depistat un caz extrem de grav, Dumitras Dan, care are un CIM ca pensioner ce insumeaza din salariul de baza si sporul de importanta muncii 4300 de euro. Pe baza lui I s-a acordat concediu cu o indemnizatie de aproape 1.000 de lei pe zi!!! Daca calculam doar indemnizatia pe 15 zile de concediu, acestea reprezinta suma necesara acordarii tichetelor de masa pentru mai bine de 50 de persoane. In timp ce sectia laseri se plange ca nu are bani pentru tichete de masa in luna iulie. Se pare ca mai sunt si alte cazuri ce vor fi investigate in zilele urmatoare. Similar exista si cazul lui Pascu Mihail care a re incheiat CIM in mod ilegal, acesta fiind platit din Nucleu cu 1500 de euro/luna plus viramente. Acesti bani sunt luati din banii persoanlului permanent.
3. In Institut, pentru a se acopri anumite fraude si incasari nelegale de venituri salariale, a fost instituita o practica ce are menirea de a arunca o urma de necinste pe cat mai multi oameni. Folosind argumentul autoritatii a fost invocate cerinta expresa a conducerii programului Euratom de a prezenta CIM-uri si Acte Aditionale la CIM pe totalul sumelor incasate lunar. In mod surprinzator cerinta era valabila numai daca se modifica salariul de baza, nu se referee si la introducerea unui spor nepermanent. Aceasta situatie s-a perpetuat si a degenerate in abuzuri grave. Unii salariati beneficiaza de 4300 de euro salarizare si raporteaza la Euratom CIM-uri pe 4300 de euro. Acest lucru se face cu incalcarea legislatiei muncii. In conformitate cu legislatia in vigoare, inclusive CCM-ul, drepturile salariale se compun din salariul de baza, sporuri permanente si alte adaosuri conform legii. Printre acestea se numara si HG 457, cea care stabileste plafoanele maxime de salarizare pe PN II. Aici intra si Euratom ca parte a Programului Cadru 7. Din cauza slabei pregatiri a personalului administrativ de specialitate dublate si de rea vointa s-a extins practica Actelor Aditionale si spre celelalte programe din PN II insa nu pentru toti salariatii, ci doar acolo unde oamenii au fost mai naivi si au acceptat sa faca o munca inutila si in fapt ilegale, de a semna Acte Aditionale lunare pentru a putea beneficia de prevederile HG 457. In lege se prevede clar ca drepturile banesti suplimentare se acorda in baza pontajului fara act aditional. In ultima vreme Actele Aditionale reprezinta parca o competitive in sine. Acest lucru a deturnat atentia de la realitatile institutului, de la cei care incaseaza lunar sume fabuloase pe contracte ilegale.
Fata de aceasta situatie vom organiza o Adunare cu persoanele interesate, vom invita si angajatorul pentru o dezbatere reala a situatiei si instituirea unei practice unitare in incheierea Actelor Aditionale la CIM si a CIM-urilor. Actele Aditionale lunare sunt ilegale, ele nu au justificare si incalca Grila de salarizare. Se pot incasa sumele pentru care exista manopera fara a incheia astfel de Acte Aditionale inclusiv la Euratom.
4. Sporurile de performanta au fost recuperate numai la Laboratorul 26, la restul sectiei si laboratoarelor se tergiverseaza acordarea acestor drepturi. La ISS se pare ca se vor acorda.
5. Printre cei care beneficiaza de fabuloasele sume de bani sunt si pensionabili CS I. Intrucat legislatia este clara, acestie trebuie incadrati cu CIM pe perioada determinate de un an in functie de buget si aprobarea Consiliului Stiintific.
6. Ca urmare a tuturor acestor nereguli Consiliu a decis sa faca un ultim efort de rezolvare pe cale amiabila a acestor probleme si s ainainteze in scrid conducerii urmatoarele revendicari:
– sa se recupereze sumele din concediile de odihna incasate ilegal si folosirea lor pentru plata obligatiilor legale: tichete de masa si subventie de transport.
– sa se revina la CIM-uri legale. Toate CIM-urile si Actele Aditionale sa fie verificate impreuna cu reprezentantii Sindicatului.
– sa se opreasca aceasta cursa a Actelor Aditionale lunare, ilegale si nejustificate
– CS I pensionabili trebuie incadrati de urgenta pe perioada de un an, nu pe perioada nedeterminata.
– recuperarea sporurilor de performanta sa se faca pana la lichidarea lunii august, in caz contrar se va merge pe cale legala.
– sa se acorde drepturile salariale la nivelul de 100% pentru ca exista fonduri
– sa se acorde tichete de masa si subventie de transport
– sa se reglementeze documentele interne si circuitul acestora in institute pentru eliminarea disfunctionalitatilor si a birocratiei inutile.

Presedinte,

George Epurescu

_________________________________________________________________________

PV CC 13 iulie 2015 pag1/2

PV CC 13 iulie 2015 pag1/2

PV CC 13 iulie 2015 pag2/2

PV CC 13 iulie 2015 pag2/2