Noutati

Proces verbal Consiliu de Conducere 11 martie 2015

Proces verbal al sedintei

Consiliului de Conducere al Sindicatului

din 11 martie 2015

 

Prezenti: Catalin Luculescu, George Epurescu, Mihaela Constantin, Ciprian Mitu, Gina Visan, Ionita Rosini, Stefania Niculescu, Flavian Stokker, Marius Dumitru. Sedinta este statutara.

 

I. A fost discutata situatia taierilor drastice din principalele proiecte de cercetare. Situatia este una foarte grava atat pentru anul acesta, dar mai ales pentru anul viitor cand bugetul va fi afectat si mai puternic de scaderea cifrei de afaceri si implicit a Nucleului. Conform proiectiei bugetare nici anul viitor nu poate suporta sumele contractate pentru 2016, aceasta insemnand ca sistemul de finantare si taierile succesive, consistente nu sunt justificate, iar sistemul nu mai este viabil si se indreapta spre colaps.

In aceste conditii, in unanimitate, s-a hotarat organizarea unor proteste de strada in data de 17 martie 2015 dupa cum urmeaza: 9:30-11:30 in fata ANCSI urmata de un mars pana in fata MECS si un protest de doua ore.

Revendicarile sunt urmatoarele:

  1. Demisia Presedintelui ANCSI Tudor Prisacaru si a Directorului General UEFISCDI Adrian Curaj pentru elaborarea si coordonarea unei scheme de fraudare a fondurilor cercetarii prin taierea finantarii si scaderea bazei de calcul a finantarii pe Nucleu a INCD-urilor
  2. Respectarea contractelor de finantare semnate si anularea taierilor masive;
  3. Transparetizarea maxima a bugetului cercetarii;
  4. Publicarea criteriilor pe baza caraora se repartizeaza fondurile pe Programul Nucleu catre INCD-uri;
  5. Implementarea finantarii pe criterii de performanta, conform OUG 6/2011, al carei termen de aplicare se proroga de ani buni prin ordonante de urgenta;
  6. Respectarea prevederilor contractuale initiale PN2 si eliminarea clauzelor abuzive introduse prin acte aditionale;

II. Fata de situatia aparuta cu privire la salariile pe luna februarie, Consiliul de Conducere se opune taierilor salariale de 30%, taieri care nu au niciun fundament financiar si nu au fost agreate cu partenerul social. Nu au fost prezentate date financiare concrete, se foloseste doar momentul taierilor anuntate de UEFISCDI. Intreband in alte institute de pe platforma si din Bucuresti, inclusiv filiala ISS, am constatat ca acestea au procedat la plata 100% a salariilor pe lunile ianuarie si februarie. Problema taierilor de salarii este ca, pentru cei care au acoperire numai pe Nucleu, nu isi mai pot recupera nimic pe ianuarie si februarie. Unii si-au luat concediu pe ianuarie pentru a acoperi cumva lipsa finantarii, iar aceasta decizie a dus la pierderea zilelor de concediu. Conform celor declarate de Directorul General, institutul a terminat anul 2014 cu un excedent de 800.000 lei. Nucleul pe faza I a fost incasat, iar pana pe 23 martie se depun aditionalele la PN 2, iar pontajul incepe cu 1 ianuarie 2015. In aceste conditii taierile salariale pe luna februarie nu au nicio explicatie logica.

 

III. Pentru rezolvarea situatiei special aparuta la ISS, unde Directorul refuza sa vireze in contul Sindicatului cotizatiile retinute ale membrilor de sindicat si contributiile retinute de 0,3% ale nesindicalistilor, cu toate demersurile civilizate facute in scris, official, cu toate discutiile directe, s-a hotarat disponibilizarea unei sume de aproximativ 2000 lei pentru angajarea unui avocat si deschiderea unui proces civil pentru recuperarea prejudiciului si formularea unei plangeri penale pentru frauda.

 

IV. O situatie similara intalnim la INFLPR unde Directorul General refuza sa retina conform art 3 lit b) din CCM a contributiei de 0,3% a nesindicalistilor. Au fost effectuate demersuri scrise, s-a discutat si direct, dar conducerea INFLPR continua sa incalce CCM-ul. Intrucat caile amiabile de rezolvare au fost epuizate, s-a hotarat disponibiliarea unei sume aproximative de 2000 lei pentru angajarea unui avocat si actionarea in instanta a conducerii INFLPR.

 

Consiliul de Conducere