Noutati

Control de fond la INFLPR

Nr. 206/21.09.2016

Catre Presedintele ANCSI, Dl Mihai Dima

Sindicatul I.N.F.L.P.R. “RADIATIA” din Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR), cu sediul în Str. Atomistilor, nr. 409, Magurele, Jud. Ilfov, cu personalitate juridică conform sentintei judecatoresti din Dosar nr. 9/S/2001 încheiată la data de 08.08.2001, ca urmare a discutiei de la sediul ANCSI din data de 02.09.2016, va aducem la cunostinta urmatoarele aspecte legate de nerespectarea legislatiei in vigoare de catre conducerea INFLPR si a filialei ISS.

Solicitarea noastra ramane de a se face un control de fond impreuna cu Sindicatul, care poate indica exact elementele probatorii ale celor pe care le vom detalia mai jos in mod selectiv, intrucat neregulile si abaterile de la legalitate sunt mult mai numeroase si mai ample.

 1. Angajari nelegale

Fenomenul angajarilor nelegale este unul pe care putem sa-l probam incepand cu anul 2011 pe baza comunicarii de catre ITM Ilfov a listelor cu CIM-urile ce au avut ca semnatar INFLPR (inclusiv ISS). In ultimii ani angajarile pe perioada determinata fara concurs au crescut cu cateva zeci numarul salariatilor ilegali. Mentionam ca in HG 1581 (ROF INFLPR) se stipuleaza clar ca posturile se ocupa prin concurs: art 11 alin (1) lit l, art 24 alin (1) si art 25 lit d. Mai mult Codul muncii stipuleaza la art Art. 30. ca: “(1) Incadrarea salariatilor la institutiile si autoritatile publice si la alte unitati bugetare se face numai prin concurs sau examen, dupa caz”.

 1. Mentinerea si angajarea persoanelor care au trecut de varsta standard de pensionare cu plata lor din Programul NUCLEU si respectiv din contracte de cercetare fara concurs. (Conform adresei anterioare privind pensionarii platiti din NUCLEU la care raspunsul primit este unul care nu are legatura cu sesizarea noastra si nu este rezultatul unui control la fata locului). (Prejudiciu estimat este de 20.000 euro/luna)
 1. Persoane din aparatul administrativ, prin presiune si sustinere din partea directorilor Morjan Ion si Dascalu Traian, au primit venituri salariale suplimentare fara a exercita atributiile altei functii si au semnat al doilea CIM cu INFLPR pe aceeasi functie, dar cu plata din Proiectul POSCCE ISOTEST: contabil sef adjunct, un jurist, etc. Aceste CIM-uri trebuiau vizate de Sindicatul INFLPR RADIATIA conform CCM, dar au fost ascunse. (Prejudiciu estimat: 400.000 lei).
 1. Deturnarea fondurilor catre grupuri de persoane privilegiate pe Proiectul POSDRU/89/1.5/60746 prin contracte nelegale, Acte Aditionale la CIM-uri neinregistrate in REVISAL, etc. (Prejudiciu estimat: 1,2 milioane lei)
 1. Mentinerea in functie a d-lui Vlad Valeanu (68 de ani, CS II), numit prin delegare  sef al laboratoarelor 1040 si 1050 si, de facto, director adjunct al ISS. Se incalca: Art. 36 alin. 2 din Statutul cercetatorului (Legea 319/2003), Art 69 alin. a din CCM al INFLPR (2014-2016).
 1. Exista indicii temeinice ca in fiecare luna din perioada Noiembrie 2012 – Iunie 2013 dl. Ion  Sorin Zgura a incasat salariul de director al ISS de doua ori ca urmare a procesului de reorganizare a institutului (cate un CIM lunar folosind fiecare dintre cele doua Coduri Unice de Identificare mentionate mai jos). Aceasta acuzatie poate fi verificata prin inspectarea statelor de plata ale d-lui Zgura aferente entitatilor economice: Institutul de Stiinte Spatiale – CUI 11437281 (INCD) si Institutul de Stiinte Spatiale-Filiala INFLPR  CUI 28521106  (SRL). De asemenea exista indicii temeinice ca d-l Vlad Valeanu a semnat o serie de acte care au facilitat aceast situatie. S-au incalcat: Art. 295 si 297 din Noul Cod Penal, Art. 13^2 al Legii 78/2000.
 1. Exista indicii temeinice potrivit carora, incepand cu anul 2012, s-a efectuat plata unor venituri salariale ce au depasit valorile stabilite prin Contractele Individuale de Munca unor angajati (Banaru Virgil Ovidiu, Liliana Nedelcu, Stefania Bojan si posibil altii) din randul personalul  auxiliar si aparatului functional (definit in art. 6 din Legea 319/2003). Aceste venituri salariale au fost decontate din capitolul cheltuieli directe ale proiectelor din cadrul Planului National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare II (PN II) aprobat prin H.G. 475/2007. Aceste plati au fost facute cu incalcarea HG 475/2007 si a Art. 59 alin. c) din CCM-INFLPR (2009-2014, 2014-2016) si in ciuda faptului ca doi contabili sefi ai institutului s-au pronuntat in scris prin note de serviciu impotriva efectuarii lor. S-au incalcat: HG 475/2007 Anexa III, Art. 59 alin. c) din CCM INFLPR (2009-2014, 2014-2016).
 1. Procesul de negociere al unui nou CCM al ISS declansat prin convocarea Adunarii generale a Angajatilor ISS  din 7.07.2016 a fost caracterizat printr-o lunga serie de iregularitati:
  1. Conducerea sedintei Adunarii generale a salariatilor de catre Directorul ISS – incalcarea Legii Dialogului Social art 131 alin (1).
  2. Intimidarea permanenta a salariatilor prin iesiri agresive si violente verbal – incalcarea Legii Dialogului Social art 131 alin (1).
  3. Jignirea celor care au luat atitudine in fata limbajului violent, agresiv si jignitor al Directorului ISS, Sorin Zgura – Incalcarea Regulamentului Intern (RI).
  4. Exista suspiciuni rezonabile privind implicarea Directorului ISS in redactarea formei finale a Procesului Verbal si falsificarea acestuia prin omiterea unor fapte importante si prin introducerea unor fapte inexistente in text. Prima forma a procesului verbal nu continea numarul de voturi obtinute de catre reprezentatii angajatilor, acesta fiind adaugat ulterior printr-o erata. De asemenea, nu se precizeaza motivul pentru care o parte dintre angajati au parasit adunarea. Desi intreaga sedinta a fost inregistrata audio si video (cu doua camere video), directorul ISS refuza sa puna la dispozitia angajatilor aceasta inregistrare in ciuda faptului ca o cerere scrisa a fost depusa in acest sens de pe data de 01.08.2016.
  5. Declansarea negocierilor fara mandat din partea CA conform Art 11 lit k din HG 1581/2004. La data de 22.07.2016 cand a avut loc prima intilnire de negociere conform convocatorului 535/ 28.07.2016, directorul ISS, Ion Sorin Zgura nu avea mandat din partea CA al INFLPR pentru declansarea negocierii unui nou CCM.
 1. Desfiintarea de facto a Comisiei de Disciplina cand se aflau reclamate fapte nelegale ale Directorului general Dascalu Traian, fostului Director general Morjan Ion si ale Directorului ISS Zgura Sorin.
 1. Refuzul declansarii de catre INFLPR prin reprezentant legal Dascalu Traian a procedurilor pentru recuperarea prejudiciilor materiale aduse de Morjan Ion si Varzaru Cezara prin pensionari nelegale si taierea salariilor angajatilor fara baza legala, ambele situatii fiind confirmate de instanta de judecata.
 1. Presedintele Consiliului Stiintific ocupa nelegal functia, el nefiind ales cu majoritatea simpla a celor prezenti conform Regulamentului. Situatia a fost musamalizata de Consiliul de Administratie al carui membru este in acest mod, functie remunerata.
 1. Exista suspiciuni temeinice si o plangere penala depusa in care se probeaza legatura dintre Octavian Stroie seful Compartiment Audit Public Intern din ANCSI si salariata fictiva a INFLPR Belu Mihaela cu scopul ascunderii neregulilor financiare grave de la nivelul INFLPR si ISS.

Pe cale de consecinta, va rugam sa procedati de urgenta la declansarea controlului de fond pe linie economica, de personal si administrativ impreuna cu Sindicatul, avand in vedere cele semnalate la punctul 12, pentru corectarea tuturor neregulilor existente, propagate prin lipsa controlului real in ultimii 6 ani din partea autoritatii coordonatoare.

 

Cu stima,

Presedinte Sindicat

George Epurescu