Noutati

Cercetarea stiintifica in deriva

COMUNICAT

Domeniul cercetarii stiintifice este in deriva, cercetarea și-a pierdut scopul, este folosită recent ca armă politică în disputa dintre palate. Cercetarea românească a fost înjosită până la nivelul la care politicienii se consideră specialisti ai cercetarii. Guvernele succesive P.S.D. au reușit ]n 2 ani să izoleze decizia administrativă de mecanismele normale ale unui stat democratic: dialogul social sau dezbaterea publică în cadru oficial.

Ministerul Cercetării și Inovării și Administrația Prezidențială folosesc subiectul bugetului cercetarii cu intenția unei rafuieli politice, ambele tabere urmărind interese ascunse ale grupărilor politice. În mijlocul acestei confruntări se află cercetătorii de profesie, izolați într-un sistem închis, guvernat de analfabeți funcționali, de impostură știintifică si de umbrele a ceea ce ar trebui să fie liderii sindicali. Așa arată imaginea cercetarii anlizată din interior.

Recent, unitățile de cercetare au întrat și în vizorul B.O.R.: Stațiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Legumicultură de la Buzău a fost deposedata de 12 ha de teren, prin minciună și înșelătorie, de către Episcopia Buzăului și a Vrancei, drept mită electorală  plătită de P.S.D. În aceste zile B.O.R. obține în urma presiunilor încă 100 de milioane de lei din bugetul cercetării pentru a finanța, în afara oricărui control, Catedrala Mân(t)uirii Neamului. Resursele financiare imense alocate acestei construcții justifică suspiciunea utilizării lor pentru alte interese.

Ministerul Cercetării și Inovării și-a abandonat misiunea, tocmai instituția care ar trebui să apere și să dezvolte cercetarea, continuă campania de consolidare a poziției politrucilor și impostorilor aflați în functii de conducere în institutele naționale de cercetare – dezvoltare. Surogatul științei se adaugă ideilor științifico-fantastice care țin loculul cercetării știintifice autentice.

Competițiile privind dezvoltarea instituțională au ajuns adevărate caricaturi grotești, o cumplită bătaie de joc la adresa oricărui om cu bun simț și minimă inteligență. Una dintre cele mai prestigioase universități din România, dupa numărul de granturi câștigate, a devenit Universitatea Dunărea de Jos din Galați, fieful lui Lucian Puiu Georgescu, fost ministru, actual secretar de stat. Unul dintre ”proiectele căpușă” este Danubius- RI, o escrocherie sesizată chiar de Curtea de Conturi, fapt care a determinat o primă anulare a competiției, reînviată ulterior sub autoritatea ministerului cercetării și inovării. Proiectul își propune să toace bani publici pentru a construi un centru de cercetări inutil la Murighiol.

Ministerul Cercetării și Inovării a emis în medie 4 ordine de ministru pe zi începând cu 4 ianuarie 2017, dar mai putin de 5% dintre acestea sunt publice. Comisia de Dialog Social funcționează ilegal, cercetătorii fiind reprezentați de septuagenari lipsiți de atributul reprezentării, fără rezultate știintifice, dar cu funcții in colegiile consultative. Cercetătorii în funcție sunt eliminați în mod abuziv din dialogul social.

Evaluarea propunerilor de proiecte se face preferențial, punctajele evaluatorilor nu au legatură cu punctajul final acordat proiectului, iar lista finală se întocmește din pix, după bunul plac, la sediul U.E.F.I.S.C.D.I. Rezultatele raportate la ultimele competiții sunt catastrofale, din acest motiv U.E.F.I.S.C.D.I. refuză să prezinte lista proiectelor cu beneficiarii, bugetele alocate și punctajul primit la evaluarea finală.

Urmare a celor arătate mai sus, noile ”direcții” impuse managementului cercetării înseamnă, în fapt și în drept, izolarea de Uniunea Europeana prin eliminarea tuturor mecanismelor ce ne conecteaza cu bunele practici la nivelul uniunii, cu spatțiul european al cercetării.

Fără a exista un standard de cost și o introducere a cercetătorilor din institutele naționale în grila de salarizare unitară, Ministerul Cercetării și Inovării își propune să trateze cercetătorii după bunul plac. Umilirea acestei categorii sociale urmărește ca oamenii de valoare din acest domeniu să părăsească sistemul, obiectivul final fiind deturnarea bugetului cercetarii către buzunarele clientelei politice protejate de grupări din S.R.I. prin intermediul protocoalelor cu Parchetul General.

Șefii marilor structuri care gestionează fondurile destinate proiectelor de cercetare sunt exponenți de frunte ai flagelului P.S.D. Bombonioca-Dragnea: Adrian Curaj, directorul general U.E.F.I.S.C.D.I. participă în mai multe contracte individuale de muncă simultan și încaseaza 7.000 euro net lunar, iar Marius Ioan Piso, directorul general al Agentiei Spațiale Române încasează, pe lângă funcția managerială, un salariu de 13.000 lei pentru un contract individual de muncă pe durată nedeterminată, pentru norma întreaga la Insitutul de Știinte Spațiale, ambii fiind salariați fictivi.

Salariații firmelor de consultanță pentru redactarea proiectelor europene sunt abonați la banii europeni prin C.I.M. fictive incheiate cu clienții lor. Autoritatea de management mușamalizează toate aceste eludări ale legii.

Majoritatea investițiilor în cercetare zac din lipsă de personal calificat dar și datorita managementului defectuos care domină institutele și alungă cercetătorii de valoare.

Un număr exagerat de mare de pensionari, fără rezultate știintifice, ocupă sute de locuri de muncă în detrimentul tinerilor cercetători, mecanism prin care guvernanții caută să consolideze acest status quo care le asigură controlul resurselor bugetare alocate, dar și liniștea necesară deturnării fondurilor. Opinia publică are falsa impresie că în domeniul cercetării științifice lucrurile merg mai bine decât în alte domenii de activitate, dar cercetarea este la fel de infectată prin relații de cumetrie si impostură.

Fabricile de diplome universitare inundă institutele de cercetare cu impostură și mediocritate, orice reclamație, sesizare sau notificare rămâne fără răspuns, ilegalitățile flagrante sunt mușamalizate de Ministerul Cercetării și Inovării pe cale administrativă. La acest complot instituționalzat participă și Parchetele care întârzie nepermis orice plângere.

În aceasta situație singura speranță rîmâne atitudinea opiniei publice, numai aceasta poate frâna, sau poate opri definitiv, ofensiva incompetenței și a imposturii, păstrând distanța cuvenită față de mecanismul confruntării politice.

Federația Hermes va rămâne fidelă obiectivelor declarate privind apărarea domeniului cercetării, reprofesionalizarea acestuia, depolitizarea lui și demascarea ingineriilor financiare caracteristice actului managerial actual. Misiunea sa este aceea de a apăra drepturile tuturor salariaților din acest sector de activitate.